• Audioapparatuur

 • Na een jarenlange zoektocht hebben we het gevonden bij de Nederlandse audiofabrikant AudioArt die onder de merknaam van Medevoort zijn apparatuur op de markt brengt

  De van Medevoort apparatuur onderscheidt zich van anderen door een enorme muzikaliteit die geen enkele hardheid kent. Dit resulteert in urenlang luisterplezier, zonder enige vorm van luistermoeheid

  Naast de high-end AUDIOART SERIES kunt u bij ons ook terecht voor de meer betaalbare STANDARD SERIES en MODULE SYSTEMEN. Dit alles met een voortreffelijke prijs-kwaliteit verhouding

  Lentus Audio gebruikt uiteraard zelf ook de van Medevoort apparatuur als referentie voor het ontwikkelen van onze luidsprekers

  Het Audioart team houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met ontwikkelen en produceren van alle Van Medevoort audiocomponenten, middels de toepassing van hoogwaardige onderdelen en de beste technieken, dit uitsluitend ten dienste van muziek

  Zo is AudioArt bijvoorbeeld naast de befaamde dynamische Class “A” ontwerpen nu zéér actief en succesvol met Class “D” in een aantal versterkers. Een recent doorgebroken techniek, die door het AudioArt team wederom op een unieke manier wordt uitgevoerd, waardoor ze vriend en vijand verbazen met de muzikale resultaten. Overtuig uzelf bij interesse of upgrade van uw audioset, tijdens een demonstratie of luistersessie voordat u beslist:

  Wordt het techniek of genieten van muziek?


 • Recensie

 • Van Medevoort SA230 – alleskunnertje

  Het Nederlandse bedrijf Audioart is al een tijdje bezig. En niet zonder succes. Veel van de oer-Hollandse producten worden met open armen ontvangen. En niet zonder reden. Ze zijn degelijk gemaakt, innovatief en hifitechnisch prima in orde.

  Het oude allesetertje

  Met alle huidige standaarden is het onmogelijk geworden afzonderlijke spelers aan te schaffen. Moet u zich eens voorstellen, een speler voor: sacd, cd en dvd-video / -audio! Drie spelers, dat is natuurlijk geen doen. Al is het alleen al de plek die deze afzonderlijke producten innemen. Dat zien de producenten ook in. Er is echter een probleem: al die standaarden hebben andersoortige d/a-converters. Bovendien moet de d/a-converter van het videogedeelte in hetzelfde kastje als een audio d/a-converter worden geplaatst. U ziet waarschijnlijk het probleem: veel interferentie en een zeer complex geheel.

  Al deze ‘troep’ in √©√©n kast resulteert vaak in een speler die op zijn minst dun, scherp, onrustig en a-muzikaal klinkt. Tijd om eens diep na te denken. De grootste boosdoener is het videogedeelte. De frequenties zijn zo verschillend van die van een audiodac dat deze elkaar enorm in de weg zitten. Een Video-dac werkt met samples van 10, 12 of 14 bits dit met een frequentie van 54 of 108 MHz door de dac stromen. Een audio-dac werkt met samples van 1, 16, 20 of 24 bits en een frequentie van 44,1, 48, 96 of 192 kHz (of soms nog hoger). Als deze twee signalen met elkaar interfereren, doet dat niet veel goed. Daarom wordt tegenwoordig vaak een aparte voeding voor het videogedeelte gebruikt. Bovendien schakelen veel spelers het videogedeelte al uit als de gebruiker geen film kijkt.

  Toch hebben producenten van allesetertjes het trucje nog niet geheel onder de knie. Ze zijn vaak wat ruw en kil in cd-modus, terwijl ze in sacd en dvd-video en -audio vaak wel aardig klinken. Waarom? Geen idee, want deze Van Medevoort klinkt prima!

  Techniek achter de muzikaliteit

  Laat ik met de deur in huis vallen. Deze Van Medevoort is niet duur voor een universele speler. €1490 euro voor een speler die werkelijk alles speelt is weinig. En zeker als u bedenkt dat deze speler de glimmende plaatjes op een niveau speelt waar spelers van €3000 van mogen dromen. “De meeste fabrikanten richten zich vooral op sacd”, zegt Ad van Medevoort. “Ik heb er ook voor gezorgd dat cd goed klinkt.” Een leuk en naar mijn inzicht essentieel extraatje, aangezien de gemiddelde muziekcollectie nog uit 98 procent CD’s bestaat.

  De goede ‘cd-modus’ heeft Ad van Medevoort onder andere gerealiseerd door de nieuwe vM Clock te integreren. Deze klokcorrector zorgt voor veel minder jitter (digitale ruis) en dat resulteert in meer rust, diepte, verfijning… kortom: muzikaliteit. De vM Clock gaat nog een stapje verder dan de meeste clockcorrectors. De Clock kan namelijk de ‘duty-cycle’ (de digitale blokgolf die van de cd wordt gehaald) op precies ’50/50’ zetten. Daardoor is de analoge signaalopbouw nauwkeuriger en dat zorgt weer voor een beter klankgedrag.

  Plaatjes spelen

  Dit wordt duidelijk als het eerste plaatje in de speler wordt gelegd. De speler zet Blof’s ‘Blauwe Ruis’ heerlijk mild en luchtig neer. Ik kan oprecht bijna niet geloven dat dit een universele speler is. De stem is keurig gefocuseerd en het beeld is zowel in de diepte als de breedte keurig in verhouding. Daar is onder meer het goed gefundeerde laag credit aan, wat vrij uniek is voor een universele speler. Dit is een van de weinige spelers in de prijsklasse tot pakweg €3000 die niet kaal is in het laag.

  Dit degelijke laaggebied zorgt voor een mooie diepe beeldvorming en een natuurlijke warmte. Vocalen komen mooi gefundeerd uit de Magnepans en basdrums hebben een natuurlijk punch en kracht die ik alleen ken van de Primare dvd31, Arcam dv29 of Linn Unidisc sc: universele spelers die vaak twee of drie keer zo veel kosten.

  In superaudio-cd-modus toont de speler zijn echte glans. De cd Omarm van Blof is een hybride sacd en kan dus in beide modi afgespeeld worden. Om te vergelijken heb ik een mooie kopie van de cd gemaakt (op de Marantz dr700 cd brander), aangezien de speler automatisch naar sacd-modus schakelt. Als testnummer heb ik ‘Misschien niet de eeuwigheid’ gebruikt. De extra bandbreedte wordt direct duidelijk. Dit uit zich met name in een minder ‘hissige’ stem van Pascal en meer lucht buiten de luidsprekers. Bovendien is het laaggebied minder wollig en dus iets natuurlijker in sacd-modus, maar dat kan ook door de conversie naar pcm komen.

  Tijd voor een mooi stuk klassiek. De cd ‘Violin Concertos’ van Bach vindt zijn plaats in de lade van de SA230. De lichtvoetigheid van het vioolstuk wordt netjes door de speler neergezet. Toch mis ik hier wat lucht en fundament wat de vM cd222 / Mf X24K-combinatie wel weet neer te zetten. Ditzelfde ondervind ik bij ‘Romeo and Juliet’. De sacd van Turtle Records: Sandrine Cantoreggi wordt wel goed gepresenteerd. De viool klinkt zijdezacht en heerlijk mild en luchtig met een goede dosis detail en verfijning.

  Video

  Het Sony loopwerk dat de basis vormt van deze speler is een prima beeldvormer. En niet alleen op geluidsgebied. De SA230 kan prima een film op scherm zetten. Ronin is een van de lastigere films die ik ken, omdat er veel tinten zwart in voor komen. De vM zet het contrast echter prima neer. Ook de scène langs het water waar de vele reflecties zorgen voor moeilijkheden, wordt prima neergezet. Petje af.

  Als tweede film heb ik The Chronicles of Riddick gebruikt. Een snelle actiefilm. Helaas heb ik de speler niet in progressive scan kunnen testen, maar ook met een goede scartkabel (MIT Scart-1) presteert de speler prima. Snelle beelden worden af en toe wel wat vaag en onrustig, maar dit probleem zal ongetwijfeld aanzienlijk verkleind worden als de componentaansluiting wordt gebruikt, waardoor progressive scan ingeschakeld kan worden.

  Conclusie

  De Van Medevoort SA230 is een prachtige universele speler die naar mijn inzicht in zijn prijssegment eigenlijk geen concurrentie kent. De speler heeft een natuurlijke warmte die ongekend is in deze prijsklasse. Bovendien is de mate van detail en de rust en mildheid opmerkelijk.
  Over het videogedeelte is weinig op te merken. De speler beschikt over alle aansluitingen die u mag verwachten. Het beeld is rustig, helder met een mooie kleurdiepte en contrast.
  De vM SA230 mag met een gerust hart een alleskunner genoemd worden.

  Specificaties:

  DA converter A / V 24 bit-192 kHz/12bit-108Mhz
  frequentiebereik CD / SACD 2-44.000 / 100.000 Hz
  dynamisch bereik CD / SACD > 100 / 105 dB
  vervorming CD / SACD < 0,002 / 0,0015 �ignaal / ruis verhouding > 115 dB
  kanaalscheiding > 110 dB
  uitgangen / aansluitingen 5.1 2 / cinch optisch scart
  uitgang video / cinch 1 Vp-p / 75 Ohm
  voeding 230 Volt/50 Hz
  opgenomen vermogen 2/20 Watt standby/max
  gewicht 7 kg
  maten b x h (h voeten) x d 434 × 88 (102) x 390 mm

  Waardering (over alle gebieden):

  Hoog 8
  Midden 8
  Laag 8
  Beeld 8
  Detail 8

  AANRADER